Anxietatea pe înțelesul copiilor și exerciții de relaxare

Cum le explicăm copiilor ce este anxietatea?

Iată o explicație pe înțelesul celor mici. Veți adapta această explicație temerilor și situațiilor specifice trăite de copil.

Frica este o emoție de bază, normală și esențială pentru supraviețuire.Cu toții avem în corpul nostru această emoție încă de când oamenii trăiau în peșteri și se luptau cu animale fioroase pentru a supraviețui. Atunci când se întâlneau cu un animal fioros aveau doar două alegeri de făcut: să se lupte cu el sau să fugă pentru a scăpa cu viață. Ca să aibe energie suficientă pentru a se lupta sau a fugi, corpul omului se umplea de o energie magică, numită adrenalina. Același lucru îl simți și tu în corp atunci când îți este teamă. Deși acum trăim în lumea modernă și nu ne mai luptăm cu animalele pentru supraviețuire, creierul nostru nu știe asta. El percepe ca pe un pericol unele lucruri sau situații din jurul nostru și atunci ne umple corpul cu adrenalină, adică energia magică, ce ne ajută sau luptăm sau să fugim de pericol. Dar cum acest pericol nu există de fapt decât în mintea noastră, adrenalina din corp nu poate fi consumată și atunci începem să simțim că ne doare burta, capul, că ne bate inima foarte tare, că transpirăm foarte rău. Din fericire, ne putem controla gândurile și ne putem relaxa corpul, astfel încât mintea noastră să înțeleagă că nu e niciun periocol real.

Exerciții de relaxare pentru copii

Voi continua aici lista de exerciții pe care le puteți practica alături de copii neliniștiți, anxioși. Aceste exerciții au rolul de a-i face pe copii conștienți de respirația lor și îi învață moduri de a o încetini. Exercițiile trebuie executate împreună cu un adult până când copilul deprinde tehnica.

Unele dintre ele pot fi practicate și de adulți pentru relaxarea lor.

Suflă-n lumânare: așezați-vă comod pe jos, pe perne, pe canapea sau pe scaune. Puteți folosi o lumânare aprinsă (sau un fulg, ca să evitați riscul de incendiu). Cereți-i copilului să stingă lumânarea doar expirând profund. În cazul fulgului, sarcina este să îl sufle de pe masă. Repetați de câteva ori la rând jocul, până când copilul este relaxat.

Respirația cu palmele: copilul pune o mână pe piept și una pe burtă, sub buric. Observă cum se mișcă fiecare palmă odată cu respirația. Cerințe pentru copii:

Poți să-ți faci mâna de pe burtă să se miște?

Apasă ușor cu ambele palme, ajutând aerul să iasă la fiecare expirare  și apoi încetează să mai apeși, făcând loc unei inspirații mai adânci.

Repetă exercițiul punând mâinile pe coaste, în lateral și respiră astfel încât să miști ambele mâini spre exterior la fiecare respirație.

Puterea plexului solar: pune mâna în capul pieptului când respiri adânc. Imaginează-ți că mâna ta trimite căldură în plexul solar. Această căldură este un semnal pentru corp să se relaxeze. Gândul la căldură chiar va produce căldură în corp; îi puteți vorbi acum copilului de puterea gândurilor, a minții lor asupra corpului.

Mâini calde, inimă rece: este un exercițiu eficient pentru a muta excesul de energie din intestine și din piept, unde tinde să se blocheze anxietate. Copilul trebuie să frece palmele între ele foarte puternic pentru a le încălzi sau le poate pune sub un jet de apă caldă ca să primească mai mult sânge. La fel, copilul poate ține un cub de gheață în mână sau poate să se spele pe mâini cu apă rece. Mintea interpretează aceste schimbări ca pe un semnal de ”totul este bine” și dezactivează centrii ”luptă sau fugi” din corp. Explicația este că anxietatea schimbă fluxul sangvin din corp, iar copilul poate schimba voit fluxul sangvin prin această tehnică. Fluxul mai mare de sânge în mâini sau picioare va reduce anxietatea.

Iepurele/Țestoasa/ Melcul: este potrivit pentru copiii care nu pot sta locului, foarte activi, agitați. La început sunteți iepuri și alergați împreună cu copilul prin cameră în toate părțile; urmează apoi mai multe runde (câte simțiti că are nevoie copilul) din ce în ce mai lente (sunteți țestoasa) și finalizați ca un melc, liniștiți, așezați pe scaun, în pat sau pe jos.