DE LA CONȘTIENTIZARE LA SCHIMBARE

Se termină în curând încă un an. Un an în care am învățat multe, simt că am evoluat și aș putea să fac schimbări importante în viața mea.

Dar…

”Aș putea”…observați nuanța? În psihologie și în coaching este vorba și despre nuanțe în ceea ce spunem. ”Aș putea” este diferit de ”POT”, ”aș vrea” este diferit de ”VREAU”.

De ce nu POT? De ce nu VREAU?

Dacă mă întrebați, vă spun că pot și vreau.

În realitate stau pe loc…pentru că mă agăț de lucruri și situații care mă țin pe loc.

Și pentru că ”aș putea”, ”aș vrea” înseamnă că încă analizez, mă gândesc. POT și VREAU înseamnă că trebuie să trec la ACȚIUNE, ceea ce poate fi înfricoșător.

De exemplu, m-am agățat ani de zile de un laptop (vreo 10 la număr). Da, de un laptop care merge jalnic, a fost ”cârpit” de multe ori pentru a merge puțin mai bine și a mers…o perioadă. Acest laptop mă ține blocată într-o experiență plăcută din trecut. O experiență care s-a încheiat de mulți ani, a fost frumoasă la acel moment, dar acum ar fi cazul să o las să rămână în trecut și să îmi văd de prezent și de viitor.

Sunt agățată de niște activități profesionale pe care le fac constant, dar care nu îmi fac mare plăcere. Și nici financiar nu mai e cine știe ce motivație. Dar nu vreau să abandonez oamenii, să dezamăgesc. Și nu vreau să ies din zona de confort, mai ales. Deși nu îmi place, m-am obișnuit…știți ce zic, nu? Îmi doresc altceva, știu clar ce îmi doresc, dar nu acționez suficient pentru a ajunge acolo unde vreau.

Mă agăț de niște credințe și frici adânc înrădăcinate în educația mea legate de bani, de viața profesională.

Pentru că am conștientizat aceste lucruri, trebuie să și fac ceva ca să schimb situația, nu?

Așadar, ieri mi-am comandat un laptop. Laptopul meu vechi s-a blocat în timp ce făceam ceva important. Nu am mai analizat, ca în trecut, dacă să îl mai repar, să îi mai adaug încă puțină memorie cât să mă mai țină câteva luni. Am luat decizia pe loc că este nevoie de unul nou, deși mă simțeam mai confortabil să văd banii în cont și să mă chinui cu laptopul, așa cum fac de ani buni. Acum contul e gol…dar măcar o să am ceva mai bun pe care să lucrez. Nu este o achiziție pe fond emotiv (astfel de cumpărături nu mai fac de ceva timp), ci este o achiziție necesară pe plan profesional.

Tot ieri am început să fac unele schimbări pe principiul ”fie ce o fi, această situație trebuie să se schimbe”. Atunci când iau decizii analizez ce am de câștigat și ce am de pierdut în fiecare dintre opțiuni, nu e chair ”fie ce o fi”. În trecut vedeam doar ce pierd. A fost nevoie de curaj, pentru că am ieșit din zona de confort din nou,  dar tocmai asta știu sigur că va produce schimbarea pe care mi-o doresc.

Acum un an sau doi nu aș fi făcut nimic din cele de mai sus. Dar procesul de dezvoltare personală m-a ajutat și mă ajută mult să evoluez. Sintagma ”să fii versiunea ta mai bună” nu e clișeu, chiar se poate dacă vrei și găsești profesionistul care să te îndrume în acest proces. Nu e ușor, pentru că ce e ușor îți ține de cald și asta nu e neapărat bine pentru tine. Dar satisfacția este mare la final.

Procesul este simplu: ANALIZĂ – CONȘTIENTIZARE – ACȚIUNE SCHIMBARE. După ce treci prin aceste etape o perioadă sub îndrumarea unui profesionist, vei avea toate instrumentele necesare pentru a trece singur pe viitor prin proces. Eu m-am înarmat cu aceste instrumente și deja văd schimbările.

Să lăsăm trecutul în trecut, cu toate bagajele lui, și să ne uităm spre viitor!