CUM ”SUPRAVIEȚUIM” DE SĂRBĂTORI?

Pentru unii dintre noi luna decembrie este cea mai frumoasă, plină de emoții, bucurie, cadouri, festivități, întâlniri cu prietenii, momente de relaxare.

Pentru alții este o lună stresantă, cu multe responsabilități, liste de cumpărături, mese festive puse și strânse, alergătură de colo-colo…off, și odihna mult așteptată vine abia în ianuarie (cu puțin noroc).

Cum ”supraviețuim” de sărbători?

Pentru cei din prima categorie este simplu: câteva lumânări parfumate, ciocolată caldă sau vin fiert, filme multe și relaxare cât încape. Ce atâta stres? Doar e perioada în care trebuie să ne simțim bine, făcând ce ne place, nu? Îi felicit pentru capacitatea lor de a trece peste niște norme tradiționale care ne spun cum ar trebui să arate sărbătorile (agitate, cu multă mâncare – că așa e la români…) și de a le trăi așa cum vor.

Cei din a doua categorie au nevoie de voință și perseverență pentru a face câteva schimbări care îi vor ajuta să se bucure cu adevărat de această perioadă. Iată câteva sfaturi.

Setați niște limite și aveți grijă și de voi, nu doar de ceilalți și de organizarea sărbătorilor. Altfel vă veți trezi cu portofelul gol, lipsiți de energie chiar în ajunul Crăciunului și fără timp liber pentru voi și pentru cei dragi. Vreți să organizați cele mai frumoase sărbători pentru cei din jurul vostru, dar, cuprinși de febra organizării, veți rata cu brio chiar sărbătorile.

Faceți liste rezonabile de sarcini. De ce să faci curațenia generală într-o jumătate de zi? Poți să împarți sarcinile în mai multe zile. Și să îți amintești că nu vine ”sanepidul” de Crăciun. Dacă este ceva ce nu poți face sau nu e musai să faci, nu cred ca sărbătorile vor fi mai puțin frumoase pentru tine și ai tăi. De ce să gătești zeci de feluri de mâncare și de prăjituri pentru o zi? Risipă alimentară, risipă de timp și energie. Limitează-te la câteva feluri pe gustul tuturor. Oricum nimeni nu poate mânca de Crăciun mai mult decât într-o zi normală.

Există persoane care își asumă foarte multe responsabilități de sărbători, inclusiv să se asigure că toată lumea este fericită și se simte bine. Fac asta chiar și atunci când nu sunt ele gazde. Poate fi foarte obositor, copleșitor, nu? Aceste persoane trebuie să înțeleagă că fericirea altora nu este responsabilitatea lor. Pentru cei care vă regăsiți în aceste rânduri sfatul este să vă luați puțin timp liber în fiecare zi, să vă refugiați într-o cameră singuri, cu gândurile voastre, cu o carte, cu un film sau făcând ceva ce vă place. Nu înseamnă însă că sunteți egoiști, ci doar că sunteți atenți la nevoile voastre. În plus, o persoană odihnită, relaxată este o companie mai plăcută pentru ceilalți decât o persoană stresată și copleșită de sarcini.

Pentru pasionații de liste ”De făcut”: faceți în fiecare seară o listă ”Realizat”/ ”Făcut” sau, cum îmi place mie să o numesc, ”TA DA”. O puteți realiza mental, în telefon la Notițe sau pe un caiet, dacă vă ajută mai mult să scrieți de mână. Notați în această listă toate lucrurile pe care le-ați realizat în acea zi (inclusiv cumpărături, împodobit bradul sau altele care par mărunte și nesemnificative). Vă veți simți mult mai bine văzând câte ați realizat și mai puțin copleșiți de ceea ce mai aveți de făcut.

Nu uitați să vă odihniți de sărbători! De aceea aveți zile libere, până la urmă, nu? De câte ori e posibil, rezervați-vă o oră înainte de somnul de seară în care să stați liniștiți, relaxați. Tentația e mare să ne petrecem serile la filme până târziu, dar ar trebui să aveți grijă să vă culcați la ore rezonabile și să nu vă planificați sarcini la ore prea matinale. Rezervați 7-8 ore de somn pe noapte și nu uitați că secretul este să dormiți măcar 2 ore înainte de miezul nopții pentru un somn sănătos.

Nu vă mai puteți opri din cheltuit și cumpărat? Cu atâtea tentații și oferte nu este greu de imaginat. Dar să nu uităm că sărbătorile nu înseamnă doar lucruri materiale și bugete mari. Ci înseamnă să fim împreună, relaxați, să avem capacitatea să ne bucurăm de lucruri mărunte în aparență. Setați un buget de cadouri sau confecționați unele dintre ele acasă. Stabiliți o zi ”fără cheltuieli” și încercați să rezistați fără să cheltuiți niciun leu. Această activitate vă va ajuta să deveniți conștienți de obișnuințele voastre legate de cheltuit. Totodată, vă va alina și anxietatea pentru că veți deveni conștient că aveți mai mult control asupra cheltuielilor decât vă imaginați.

Depinde doar de voi să transformați sărbătorile în ceva relaxant, lipsit de stres. Găsiți timp pentru voi, acceptați că nu puteți controla și realiza totul. Iertați-vă dacă ceva nu a ieșit cum ați planificat. Bucurați-vă cu adevărat de această perioadă! Abia peste 12 luni veți mai avea această ocazie!

Voi în care categorie vă regăsiți? Ce alte sfaturi aveți?