De unde vin emoțiile noastre?

Gândește-te la un câine mare și negru. Un câine mare și negru vine spre tine lătrând.

Stop! Nu te mai gândi la un câine mare, negru și care latră!

Chiar poți să nu te mai gândești la el? Nu, nu poți. Încă îl ai în minte. Și sigur în corp simți tot felul de emoții: frică sau poate plăcere, dorința de a te juca cu el…nu am zis ca e un câine rău sau bun, tu ți-ai imaginat scenariul în funcție de sistemul tău de credințe și experiențe anterioare, iar ceea ce simți acum este în concordanță cu ce gândești.

Emoțiile sunt reacțiile corpului nostru la ceea ce gândim, indiferent că acele gânduri ne vin în mod automat sau ne gândim intenționat la ceva. Sistemul nostru de credințe și gândurile inconștiente sunt pe pilot automat tot timpul, ceea ce cauzează emoțiile. De aceea se întâmplă să nu ne putem explica felul în care ne simțim.

Uneori emoțiile sunt cauzate de situații exterioare nouă (teama într-o situație de pericol, reacția noastră când vedem pe cineva zâmbind). Alteori, filtrul nostru mental este cel care cauzează reacția emoțională, adică interpretarea noastră asupra unei situații.

Iată procesul de schimbare a emoțiilor:

Recunoaște emoția identifică gândul schimbă gândul schimbă emoția               

În procesul de coaching sau de dezvoltare personală te pot ajuta să schimbi felul în care gândești și simți printr-o serie de exerciții și tehnici.