Lecții învățate în 2020

Mai sunt două săptămâni și se încheie anul 2020. Un an care a adus multe schimbări în toată lumea.

Pentru mine a fost un an ciudat, un an în care nu am putut să planific nimic de la o săptămână la alta, de la o lună la alta. Și orice am planificat…s-a schimbat. Sunt o persoană organizată, care are mereu un plan pe termen scurt și unul pe termen lung. Nici nu aș putea trăi fără planificare, fără obiective, fără să știu ce am de făcut.

Dar anul acesta am trăit…cum a bătut vântul. A fost dificil pentru mine să mă adaptez, dar nu imposibil. A fost o provocare de fapt, dar eu sunt încântată de modul în care mi-am depășit limitele și m-am adaptat.

Ce a fost dificil pentru mine? Să trec de la o persoană foarte activă până în februarie 2020, cu două joburi, unul part-time și cu activitatea mea independentă la cabinet, cu activitățile curente ale fiecărei mame de doi copii mici, doar la treburile ce țin de casă.

În cele trei luni de stare de urgență mi-am suspendat complet activitățile profesionale. După starea de urgență mi-am dat seama ca familia va avea în continuare nevoie de mine în procent mai mare decât până în februarie, dar că viața de casnică 100% nu este pentru mine.

Ce am făcut? Am decis să reiau activitatea profesională doar la cabinet, pentru ca îmi era mai ușor să controlez termenele limită și volumul de muncă. Și am început cursul de consiliere în carieră despre care v-am povestit.

Cum am împărțit anul 2020? 90% din timp pentru familie, 10% din timp pentru activitatea profesională și dezvoltare. Cred ca au fost procentele câștigătoare care m-au ajutat să mă mențin pe linia de plutire. Când am făcut exercițiul Analiza săptămânii (pe care îl putem face împreună în consiliere) am fost șocată să constat că erau zile întregi în care activitatea mea era 100% dedicată familiei. A fost greu să mențin un echilibru și de multe ori am simțit că nu mai sunt eu, cea care are planuri profesionale și ambiții.

2021 sper să fie mai bun și mai relaxat! Încotro anul următor pentru mine? Poate schimb procentele, poate rămân la fel. Vedem după Sărbători.

Ce sfaturi am pentru voi după această experiență personală?

  • Nu uitați de voi, de dezvoltarea voastră! Poate că o dedicare 100% familiei pe termen scurt sau mediu vă satisface, dar gândiți-vă că aveți nevoie de timp și pentru voi.
  • Este un moment bun acum să vedeți ce vă place să faceți, ce oportunități sunt pe piața muncii, la ce cursuri puteți participa.
  • Vă recomand să profitați de această perioadă și să participați la cursuri de formare (ideal finalizate cu diplomă eliberată de Autoritatea Națională pentru Calificări). Cele mai multe se derulează online, seara sau în week-end. Inclusiv costurile sunt mai mici pentru că sunt online. Puteți aranja cu partenerul un orar astfel încât să puteți participa. Ar fi un bonus pentru CV-ul vostru și poate și o schimbare în carieră.

Dacă vreți să vă cunoașteți mai bine și să faceți o schimbare în viața voastră, sunt aici pentru voi!