Meriți ceea ce ai?

merit

Oare merităm ceea ce avem?

Cei mai mulți dintre noi considerăm că NU merităm lucrurile frumoase din viața noastră, experiențele pozitive pe care le trăim, o poziție mai bună la job, o mașină mai frumoasă, etc… Este o credință limitativă adânc înrădăcinată în copilărie. De aici vine suferința, frustrare și limita pe care ne-o punem singuri în a dori să evoluăm.

Atunci când obținem cumva aceste lucruri frumoase, nu reușim să ne bucurăm cu adevărat de ele pentru că ne întrebăm: ”Oare merit eu lucrul ăsta?”. Unii oameni merg mai departe și au și alte prejudecăți: ”Dacă mi s-a întâmplat acest lucru frumos, sigur va urma să mi se întâmple ceva rău, ceva care mă va face să sufăr”. Și de aici urmează să își construiască scenarii care vor duce, în cele mai multe cazuri, la profeția autoîmplinită.

Aceste limitări țin și de cultură. De exemplu, în SUA există expresia ”no pain, no gain” (fără durere nu există câștig). Și în Europa de Nord există ideea că nu meriți un lucru dacă nu muncești din greu pentru el.

Există și categoria de oameni care obțin ceea ce își doresc, ajung unde vor să ajungă, dar la final sunt convinși că nu pentru meritele lor au obținut aceste lucruri, ci datorită generozității unor oameni sau datorită unor situații pur întâmplătoare, favorabile lor și defavorabile altora. Cei mai mulți dintre acești oameni nu se pot bucura de ceea ce au realizat.

Ce au comun aceste două categorii? Gândirea limitativă (nu pot/ nu merit să am asta, este prea mult de muncă, nu voi reuși să obțin asta), autoevaluarea și autocritica (nu sunt destul de bun, nu sunt un profesionist, nu o să mă descurc). Ambele categorii au tendința să nu își dorească mai mult de la viață, să nu își facă planuri, să nu vrea să mai evolueze pe orice plan important pentru ei (familie, carieră, viață personală, etc.).

Realitatea este că, de fapt, ambele categorii muncesc pentru a obține rezultatele (aici nu discutăm despre excepții), dar sunt atât de autocritici încât consideră că nu au muncit suficient, că nu au suferit suficient pentru a ajunge acolo. De fapt, cuvântul care iese la iveală de multe ori în sesiunile de coaching sau de dezvoltare personală este suferință. Clienții sunt convinși că trebuie să sufere (să îndure privațiuni fizice, financiare, emoționale) pentru a obține ceea ce au în plan. Dacă nu trăiesc această suferință, nu simt că se pot bucura cu adevărat de rezultate.

Mult timp eu m-am regăsit în prima categorie, deși știu că nu am obținut nimic fără să muncesc. Mulți ani am avut în subconștient întrebarea ”Ce am făcut eu să merit toate aceste lucruri frumoase în viața mea?”.  După ce am început procesul de dezvoltare personală mi-a venit mai ușor să accept că merit ce am și că merit să îmi doresc mai mult.

Tu în care categorie te regăsești? Meriți ceea ce ai obținut până acum? Ce ar trebui să se întâmple ca să meriți să îți atingi obiectivul?

În sesiunile de coaching și dezvoltare personală putem destructura aceste gânduri limitative și te pot ajuta să planifici, să obții și să te bucuri pe deplin de ceea ce ai realizat.

Oare meriți ceea ce ai? Permite-ți să meriți ceea ce ai și ceea ce vrei să ai!