Nimic nu este întâmplător

Credeți că evenimentele din viața noastră sunt un hazard? Credeți că întâlnim oamenii întâmplător?

Eu cred că nimic din această viață nu este întâmplător…dacă știm să învățăm ceva din ceea ce trăim sau de la oamenii pe care îi întâlnim.

Uneori este posibil să treacă timp până realizăm că felul în care am evoluat se datorează și unor oameni întâlniți sau unor evenimente trăite.

De ce spun aceste lucruri? Sa vă explic ultima mea experiență.

După încheierea celui de-al doilea concediu de creștere copil am avut nevoie de câteva luni pănă am început job-ul (proiect POCU*, cu început anevoios, ca în mai toate proiectele POCU). Erau mai multe posturi disponibile, între care două de consilier în carieră. Directoarea firmei m-a întrebat de ce nu am diploma ANC (nici nu știam atunci de existența acestui curs)…deși competențele le aveam, dat fiind licențele în asistență socială și psihologie. Șiți cum e, în proiectele POCU sunt foarte importante diplomele, hârtiile care demonstrează competențele (poate mai importante decât competențele în sine). Am ales alt post pentru care mă potriveam și care venea ca o mănușă pentru nevoile mele de mamă de doi copii mici și pentru nevoile firmei. Dar am rămas în minte cu întrebarea ”de ce nu am și eu această calificare”?

Pe parcursul celor 2 ani de proiect am lucrat cu două colege consilier în carieră cu experiență foarte multă în HR, recrutare și consiliere în carieră. Mi-au povestit unde au făcut ele cursul, cât de fain a fost și cât de bine pregătite s-au simțit la finalizare, ce satisfacții ai când ajuți oamenii în parcursul lor profesional. Am luat-o atunci ca pe o simplă discuție. Nu aveam niciun plan.

A venit februarie 2020 când contractele cu firma respectivă s-au încheiat. Urma să încep să caut de lucru. Dar a venit ”minunatul” martie 2020…ce să mai caut job? Copiii acasă, soțul acasă cu job full time, lecții online cu amândoi copiii…Ultimul lucru la care mă puteam gândi era să aplic la joburi și să merg la interviuri.

Dar totuși mă măcina zilnic ce voi face cu cariera mea. Nu am avut nevoie de mult timp să îmi amintesc de discuțiile cu colegele mele despre cursul de consilier în carieră și mi-am dat seama că îmi doresc foarte mult această calificare. Până la urmă o calificare în plus nu avea ce să strice. Cine știe ce avea să aducă anul 2020?

Așa că mi-am fixat ca obiectiv pentru acest an participarea la acest curs și obținerea diplomei. Poate cel mai realist plan pentru mine în anul 2020. Sunt adepta învățării pe parcurusl întregii vieți și cred ca odată la 1-3 ani competențele trebuie actualizate și nu este rău să obținem o calificare complementară pregătirii noastre, sau chiar una nouă dacă schimbăm domeniul de activitate, ca să ținem pasul cu piața muncii.

Iata-mă la final de 2020 cu obiectivul atins în procent de 100%.

Ce am învățat din această experiență? Că nimic nu este întâmplător și că de la fiecare om pe care îl întâlnim putem învăța ceva valoros, ceva care ne poate îmbunătăți sau schimba cursul profesional.

Eu le sunt recunoscătoare colegelor de la APT ProHuman de la care am învățat foarte multe în cei doi ani și care mi-au deschis ochii asupra acestei calificări. Iar colegilor de la APT Evolution la care am făcut cursul, de a cărui organizare am fost foarte încântată le mulțumesc pentru îndrumare. Am mai facut cursuri cu diplomă ANC, dar curs atât de riguros și serios organizat eu nu am întâlnit.

Aceasta este doar ultima lecție de viață, dar pe parcurusl meu profesional am avut numeroase întâniri care mi-au dat direcția de acțiune. Ar fi putut fi altul parcursul profesional dacă deschideam ochii mai bine și învățam mai mult de la oamenii cu care am interacționat? Probabil, dar sunt mulțumită de ceea ce am obținut până acum.

Aseară am aflat de un curs din cu totul altă sferă, un domeniu care mă pasionează mult și pe care tare aș vrea să îl descopăr: design interior. Oare va fi un nou obiectiv pentru mine în 2021? Vom vedea!

Vouă cum v-au schimbat oamenii sau evenimentele parcursul profesional?

Și ce vă pasionează și ar putea deveni un job?

* POCU – Programul Operațional Capital Uman